de-haan-245-jaar stempel
Verhuizen naar Zwitserland

Verhuizen naar Zwitserland?

Wereldwijd verhuizen met internationaal verhuisbedrijf De Haan

Prijsindicatie

Ik wil snel een prijsindicatie ter voorbereiding op mijn verhuizing

Offerte op maat

Ik zoek een verhuisoplossing op maat en ontvang daarvoor graag de exacte kosten

Een van de populairste bestemmingen om naartoe te verhuizen in Europa is natuurlijk Zwitserland. Van de pittoreske stadjes aan de meren rondom Zurich en Luzerne tot de internationale reuring van Geneve. Dit kleine landje is niet alleen adembenemend mooi, maar de kwaliteit van leven en salarissen zijn ook uitzonderlijk hoog, en daarnaast geniet u natuurlijk van die heerlijk frisse berg lucht. 

Een verhuizing naar Zwitserland heeft wel wat voeten in de aarde. Als u droomt van een nieuw leven in dit prachtige Alpinisten land zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Aangezien Zwitserland niet tot de Europese Unie behoord moet u aan de visum eisen voldoen, de huizenmarkt grondig onderzoeken, en u verdiepen in de lokale gewoontes en gebruiken. In dit artikel proberen we een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat u allemaal nodig hebt en hoe wij u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen gedurende het gehele verhuistraject.

Regel uw verhuizing naar Zwitserland met De Haan

U gaat binnenkort emigreren naar het land van de kaasfondue en de piste, het land met vier officiële talen en de fijnste chocola. En u zit natuurlijk niet te wachten op beren op de weg. Verhuizen naar Zwitserland betekent namelijk dat u uw hele inboedel moet meenemen naar uw nieuwe thuisland en dat u ook alles omtrent uw nieuwe woning moet regelen.

U snapt dat verhuizen naar Zwitserland er anders uitziet dan wanneer u in Nederland een andere woning intrekt. Misschien bent u onbekend in uw nieuwe stad of dorp. Misschien spreekt u maar een klein woordje Frans, of Duits, of Italiaans en maakt u zich zorgen of het allemaal wel goed gaat komen. Met De Haan als internationale verhuispartner hoeft dit gelukkig niet.

Douane: goed geregeld met De Haan

Onze AEO certificeringen tezamen met de jarenlange ervaring zorgen voor een snelle en betrouwbare douaneafhandeling. Daarom heeft De Haan opgeleide verhuiscoördinatoren die volledig op de hoogte zijn over de benodigde documentatie en het douaneproces voor een verhuizing van en naar Zwitserland. Tevens hebben wij aan de Zwitserse grens een jarenlange partner die ons assisteert bij een soepel verloop van de douaneformaliteiten. U krijgt van ons de juiste begeleiding bij het verzamelen van de noodzakelijk documentatie. Op deze manier komt u niet voor verrassingen te staan. Goed geregeld met de erkende verhuizers van De Haan.

Beter verhuizen naar Zwitserland met de one-group: combinatiemogelijkheden

De Haan is onderdeel van de Europese one-group. Met ruim 200 verhuiscombinaties zijn de combinatiemogelijkheden groot; u kunt dus voordeliger verhuizen zonder concessie te doen aan onze hoge kwaliteit. De verhuisboedel kan bij u geladen worden of u kunt de goederen bij ons opslagdepot aanleveren, zodat u bespaart op de kosten. Afhankelijk van uw wensen bepalen we een datum voor de aflevering van uw verhuizing binnen Europa, waarbij u tussentijds gebruik kunt maken van de veilige opslagmogelijkheden van De Haan.

Verhuizen naar Zwitserland voorwaarden: visum

Om in Zwitserland te wonen heeft u als EU-burger geen visum nodig op voorwaarde dat u er korter dan drie maanden verblijft. Verblijft u langer dan drie maanden in Zwitserland dan moet u een verblijfsvergunning (“Aufenthaltsbewilligung”) aanvragen.

Eisen en voorwaarden verhuizing naar Zwitserland

  • Goederen kunnen vrij van invoerrechten worden geïmporteerd mits deze minimaal 6 maanden in uw bezit en gebruik zijn geweest voor aanvang van de verhuizing.

  • De goederen dienen binnen 24 maanden na aankomst in Zwitserland te worden geïmporteerd.

  • Indien de benodigde douanedocumenten niet voorhanden zijn, dan kunnen de goederen via een speciale procedure tijdelijk worden ingeklaard door ons tegen extra kosten.

Wilt u uw auto ook meenemen als onderdeel van uw naar Zwitserland te verhuizen huisraad? Geen probleem. Vraag wel altijd onze ervaren Move Coördinatoren om advies rondom de voorwaarden.
Klaart u zelf de auto in in Zwitserland? Ook dan is het belangrijk dat u afstemt met ons wie het eerst over de Zwitserse grens gaat: uw auto of onze verhuiswagen met uw verhuisgoederen.  Zo voorkomt u het betalen van een eventuele borg aan de grens.

Benodigde documenten verhuizing naar Zwitserland

Zwitserland is geen EU-lidstaat. Voordat de verhuiswagen naar Zwitserland vertrekt met uw te importeren geliefde huisraad, vragen wij u daarom om onderstaande vier documenten, zodat er bij de douane door ons namens u ingeklaard kan worden:

  • Kopie paspoort
  • Kopie verblijfsvergunning (“Aufenthaltsbewilligung”)
  • Douaneformulier 18.44 voorzien van uw originele handtekening
  • Kopie huur- of koopcontract van de woning in Zwitserland
  • Gedetailleerde Engelstalige inventarislijst (deze maken onze verhuizers voor u op)

De Douane kan andere documenten eisen, zoals een arbeidsovereenkomst, bevestiging van vertrek uit het land van vertrek / registratiebevestiging van de gemeente van verblijf, enz., om het recht op vrijstelling van douanerechten te onderzoeken.

Wilt u:

  • uw verhuizing laten regelen door een betrouwbare partij met kennis en ervaring in uw nieuwe thuisland Zwitserland?
  • zeker weten dat de douaneafhandeling naar Zwitserland feilloos verloopt?
  • Dat uw verhuizing geregeld wordt door een partner met veel ervaring in het hogere segment?
  • uw verhuizing naar Zwitserland uit handen geven aan een partij waar uw wensen voorop staan?
  • Naar Zwitserland verhuizen met de persoonlijke begeleiding van de internationale verhuisexperts van De Haan met veel douane ervaring?

Is uw antwoord: ja? Neem dan vandaag nog contact op met de experts van De Haan.

Uw internationale verhuispartner naar en vanuit Zwitserland

De Haan is gespecialiseerd in verhuizingen en emigraties naar het buitenland. Wij zijn niet zomaar verhuisspecialisten. Wij zijn namelijk al sinds 1777 actief in de verhuiswereld! Als een echt familiebedrijf staat onze klant centraal. We bieden daarom alleen maar maatwerk van de hoogste kwaliteit.

Wij zijn niet de goedkoopste partij uit de branche, maar wel de meest betrouwbare. Ons team vol gemotiveerde vakmensen heeft alle kwaliteitscertificaten op zak en de passie voor het vak wordt van generatie op generatie overgedragen. Met onze wereldwijde partnerships kunnen wij uw verhuizing over de hele wereld voor u regelen.

Zorgeloos verhuizen naar Zwitserland

Wilt u zich snel thuis voelen in uw nieuwe thuisland Zwitserland? Regel uw verhuizing naar Zwitserland dan met de experts van De Haan. We hebben duizenden avonturiers helpen verhuizen naar de meest bijzondere plekken op de aarde en staan nu klaar om u verder te helpen.

Met ons professionele team van vakmensen en grote netwerk in Zwitserland kunnen wij u goed helpen. Wij verzorgen ook internationale verhuizingen naar en vanuit Zwitserland, België, Nederland, maar ook lokale en overzeese verhuizingen. Wanneer u ons als partner inschakelt regelen wij onder andere:

  • Lucht geveerde verhuiswagens
  • Verhuisliften
  • Duurzaam verpakkingsmateriaal
  • De verhuizing van uw inboedel
  • Het klaarmaken van uw nieuwe woning
  • Een verhuizing van of terug naar Nederland

Is Zwitserland het beste land in Europa om te wonen?

Wij gingen voor u op zoek naar antwoorden. In dit blog leest u over onderwerpen rondom het beste land om in te wonen. Wij hopen dat het u helpt.

Hoeveel kost een verhuizing naar Zwitserland?

U vraagt zich misschien af hoeveel het verhuizen naar Zwitserland met de assistentie van De Haan u gaat kosten. Bij ons familiebedrijf is elke emigratie weer anders. Omdat wij de hoogste kwaliteit willen leveren, bepalen wij de prijs aan de hand van de grootte van de emigratie, de laadlocatie, de loslocatie en uw andere persoonlijke wensen van onze verhuisservice.

U kunt daarom bij De Haan een offerte op maat of een prijsindicatie aanvragen zodat u een idee krijgt hoeveel de investering is voor een kwalitatieve emigratie naar Zwitserland. U kunt natuurlijk ook een persoonlijk gesprek inplannen met één van onze verhuisadviseurs wanneer u wilt gaan verhuizen naar Zwitserland.

Emigreren naar het prachtige Zwitserland

U bent niet de eerste die overweegt om te gaan emigreren naar Zwitserland. Het is immers een populair vakantieland voor veel gezinnen. Elk seizoen brengt iets moois met zich mee. En met invloeden uit vier verschillende culturen is er voor elk wat wils. Door de uitdagende seizoensgebonden activiteiten zoals skiën en bergklimmen staat een verhuizing naar Zwitserland bij veel gezinnen op de wensenlijst. Het leven in dit Centraal Europese land is namelijk voor velen een ideaalplaatje waar ze maar wat graag aan willen voldoen. Als u gaat emigreren naar Zwitserland zult u echt gaan genieten van de veranderende seizoenen, prachtige bergen en meren, een rijke historie en natuurlijk de lekkerste Zwitserse gerechten zoals het traditionele vlees zwaard.

Verhuizen naar Zwitserland: houd hier dan rekening mee

Misschien maakt u de keuze om uw oude dag door te brengen in de rijkdom en historie van Zurich. Of wellicht moet of wil u hier nog wel aan het werk. Naast het regelen van een goed internationaal verhuisbedrijf naar Zwitserland, hebben wij een aantal tips met betrekking tot emigreren naar Zwitserland voor u op een rijtje gezet. 

  • Werk in ZwitserlandZwitserland heeft een jaarlijks limiet voor het aantal werk visums dat wordt uitgegeven aan buitenlanders. Dit geld niet voor burgers uit EU-landen. Ook al is Zwitserland niet aangesloten bij de Europese Unie zijn ze wel lid van de EFTA, een handelsverdrag dat zorgt voor vrijheid van reizen en werken.   
  • Uw auto.Wilt u uw auto mee naar Zwitserland verhuizen of juist terugverhuizen naar Nederland? In dit artikel is daar meer over te lezen. U kunt contact met ons opnemen voor de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. 
  • Feestdagen en cultuur. Zwitserland kent veel feestdagen, zowel nationaal als lokaal. Het is een goed idee deze in uw kalender te zetten want bedrijven en instituties zijn vaak dicht of maar beperkt open. Daarnaast is de cultuur anders dan de Nederlandse. Wat zijn de Zwitserse gebruiken en gewoonten en wat is de mentaliteit? Belangrijk om te weten als u overweegt te emigreren naar Zwitserland.
  • Een woning zoeken in Zwitserland.Maar 42% van de Zwitsers heeft een koophuis in vergelijking met het Europees gemiddelde van 70% valt dit zeer laag uit. Er is een grote hoeveelheid huizen en appartementen te koop en te huur en als je een beetje geluk hebt zelfs een chateau of twee.
  • De Zwitserse taal. In Zwitserland zijn vier talen die gesproken worden afhankelijk van het canton, Duits, Frans, Italiaans en Romans. Hou er rekening mee dat deze talen in dialect gesproken worden en Zwitsers Duits bijvoorbeeld bijna niet te verstaan is zonder enige oefening. Gelukkig spreekt een groot deel van de bevolking Engels, met name onder de jeugd, en zijn Zwitsers zeer vriendelijk en behulpzaam.

Meer praktische tips voor (internationaal) verhuizen in het algemeen, vind u op deze pagina.

Uw inboedel verhuizen naar Zwitserland

Wanneer u uw keuze heeft gemaakt voor een stad in Zwitserland, kunt u de verhuizing naar Zwitserland gaan regelen. Wilt u er zeker van zijn dat uw spullen verhuizen naar Zwitserland vlekkeloos verloopt? Dan kunt u dit zorgeloos uitbesteden aan een vertrouwde partij zoals De Haan. Als internationaal verhuisbedrijf naar Zwitserland regelen wij alles om uw inboedel te verhuizen naar Zwitserland. Zo kunt u er zeker van zijn dat al uw dierbare meubels, accessoires en andere dierbare herinneringen heel aankomen in uw nieuwe thuisland. 

Zodra uw spullen zijn verhuisd kan het uitpakken beginnen. Met al uw vertrouwde spullen om u heen zult u zich al snel thuis voelen in het prachtige Zwitserland. 

Voelt u zich onzeker over het voldoen aan de voorwaarden?

Dat is heel begrijpelijk. Internationaal verhuizen en te maken krijgen met douane voorwaarden doet zich niet iedere dag voor. Bij De Haan Verhuizingen wel. Daarom bieden wij u stap-voor-stap persoonlijke begeleiding ter ondersteuning.

DE-HAAN_AM_5620-Website-250x250px
Wencke Klunder

Heeft u vragen? Onze ervaren specialist is u graag van dienst.

Bel mij op +31 78 69 20 333 of stuur me een .

1010
18 november 2024

Ik ben erg tevreden over de verhuizing van Zwitserland naar Nederland. Al mijn spullen zijn met zorg ingepakt en het contact verliep soepel. 

B.C.

Verhuizing naar Nederland,
vanuit Zwitserland

910
07 mei 2024

For a future customer, a document with advice on importing a car along with the household goods could be created. I would have pre-ordered a CVO document for the car import and keep in mind requesting a RDW appointment more upfront.

Johan

Verhuizing naar Nederland,
vanuit Zwitserland

1010
03 mei 2024

Overall, good. I am pleased with De Haan Relocation's services.

Ulli

De gemiddelde beoordeling van klanten die verhuisden van en naar het Midden-Oosten

54 bekijk de beoordelingen
8.9

Alles over Wonen in Zwitserland

Voorbereiding

Als EU-lid heeft u geen visum nodig om Zwitserland te bezoeken, maar als u zich hier een tijdje wilt vestigen is dat wel vereist. De aanvraag van dit visum moet al ver voordat u daadwerkelijk vertrekt geregeld worden, want er kan veel tijd overheen gaan. Let er goed op dat u de juiste visum aanvraagt, want er zijn meerdere soorten, bijvoorbeeld werk- of studievergunningen. Zwitserland is een vrij bureaucratisch land, dus bereidt u voor op een hoop papierwerk. Voor dat u definitief vertrekt, moet u de volgende zaken geregeld hebben:

  • Een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is.
  • Bewijs van economische middelen.
  • Een visum, toegepast op uw situatie.
  • Originele en gecertificeerde vertalingen van uw geboortebewijs, diploma van het voortgezet onderwijs, huwelijksakten en verzekeringsdocumenten van heel het gezin. Hiervoor moet u bij ambassades en consuls zijn.
  • Een internationaal rijbewijs, deze kan vrij gemakkelijk aangevraagd worden bij de ANWB.
  • Ziektekostenverzekering, eventueel met vaccinatieboekje.
  • Als student heeft u een brief van toelating van de universiteit of school nodig.
  • Als werkende heeft u een arbeidscontract of werkaanbod nodig.
  • Al niet-EU lid heeft u een voorgoedkeuring van uw verblijfsvergunning nodig. Dit moet nog omgezet worden naar een definitieve verblijfsvergunning.

Cultuur

Zwitserland is een ontwikkeld land, dat ondanks dat het centraal in Europa ligt, geen lid is van de Europese Unie. Er wordt dus ook niet met de euro betaald, maar met Zwitserse franken. Over het algemeen is 1 euro tussen de 1 en 1,20 Zwitserse frank waard. Zwitserland is trots op zijn neutraliteit. Toch is er veel invloed merkbaar uit de omringende landen. Zo heeft het land 4 officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romeins (een achterblijfsel van het Romeinse Rijk, de taal heeft Latijnse wortels). Zwitserland staat bekend om zijn mooie bergen, maar er zijn ook veel heuvels, rivieren en meren. In het Zwitserse zakenleven is punctualiteit erg belangrijk. Iedereen in Zwitserland is vrij met nieuwjaarsdag, hemelvaart, Swiss National day en kerst. Van de overige vrije dagen wordt per regio bepaald of die wordt toegepast of niet. In Zwitserland zijn er heel veel verschillen op regionaal niveau. Er zijn 26 kantons die allemaal vrij veel autonomie hebben.

Huisvesting

De huisvesting in Zwitserland is relatief duur, zeker vergeleken met Nederland. Als u daar gaat wonen scheelt het alweer, u wordt ook meer betaald namelijk. Doordat de huisvesting duur is, wordt er veel gehuurd. Standaard worden accommodaties  ongemeubileerd verhuurd, dus zonder meubels en verlichting. Kopen is lang ongebruikelijk geweest, maar wordt steeds populairder. Een oorzaak hiervan is het toenemend aantal buitenlanders.

Onderwijs

Over het algemeen staat Zwitserland bekend als een land met een sterk onderwijssysteem. Uit de Expat Insider InterNations Survey 2015 blijkt dat Zwitserland wereldwijd 5e staat als het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Zwitserse studenten scoren hoog vergeleken met andere Europese landen. Toch zijn er binnen het Zwitserse onderwijssysteem veel verschillen. Het onderwijs wordt georganiseerd op 3 verschillende niveaus: nationaal, regionaal en lokaal. Op nationaal niveau worden bepaalde eisen gesteld, maar de regio’s hebben veel autonomie als het gaat om het indelen van het onderwijs. De duidelijkste verschillen zijn te merken in vakantiedagen en syllabus. Daarnaast is er ook veel kritiek op de schooltijden. De mogelijkheden tot buitenschoolse opvang is er namelijk niet. Dit kan erg lastig zijn voor gezinnen met 2 werkende ouders. Tegenwoordig worden er veel oppassers aangesteld om de kinderen van school te halen. In de omgeving van Zurich zit een Nederlandse school met 3 vestigingen, de Oranje Koe (http://www.ntc-zurich.ch/). Hier kunnen kinderen van 4 t/m 16 jaar oud terecht. Internationale scholen zijn in Zwitserland wel vrij duur.

Zorg

Zwitserse zorg is van wereldniveau, een van de beste ter wereld. Het land staat bekend om moderne technieken en korte wachtlijsten. De kosten zijn hierdoor vrij hoog, daarom is een basis ziektekostenverzekering verplicht voor alle inwoners. Daarnaast wordt u aangeraden om u goed te verzekeren, ook voor tandheelkunde. Ook de zorg wordt onderverdeeld in regio’s waardoor er dus verschillen kunnen bestaan in zorginstellingen en af te dragen premies. Als u graag een Nederlandse dokter zou willen, kunt u een lijst aanvragen bij de ambassade. Mocht u een tijd ziek worden en uw werk meer dan 3 dagen overslaan, dan moet u een medisch certificaat hiervan meenemen als u weer hersteld bent.

Banken

De Zwitserse bankensector is een van de bekendste van de wereld, mede door hun neutraliteit, maar ook hun opvatting over privacy. De Zwitserse bankwet van 1934 verbiedt het om de geheimhouding van bepaalde gegevens te schenden. Als u echter een bankaccount wilt openen, zult u wel een aantal gecertificeerde documenten nodig hebben. Dit is om het witwassen van geld tegen te gaan. Het kan gaan om documenten als kopieën van uw paspoort, documenten die aantonen wat uw werk is (belastingaangiften, arbeidscontract, etc.), waar het geld vandaan komt (contract van de verkoop van uw bedrijf, huis, of andere goederen) en overige persoonlijke informatie (geboortedatum, contactinformatie en een energierekening om te bewijzen waar u woont). 

Belastingen

Belastingen zijn relatief laag in Zwitserland, maar het systeem is vergelijkbaar met Nederland. Zo is de belasting toegevoegde waarde in Zwitserland ongeveer 8%. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee systemen, al bestaan er ook weer regionale verschillen binnen Zwitserland. Zo wordt er in bepaalde regio’s wel vermogensbelasting geheven en in andere weer niet. De inkomstenbelasting zit rond de 25%.

Nutsvoorzieningen

De Zwitserse markt voor nutsvoorzieningen is geprivatiseerd. Dit betekent dat de nutsvoorzieningen niet in handen van de overheid is, maar van bedrijven. Op regionaal niveau worden deze bedrijven gecontroleerd, dus wederom kunnen er kleine verschillen zijn.

Televisie

Elke taalregio heeft een ander aanbod van zenders, elk in de taal die daar het meest gesproken wordt. Dit kan relevant zijn met het kiezen van een huisvesting. Er bestaan ook opties met combinaties qua talen, vooral handig als u langs de grens van zulke regio’s woont.

Winkelen

In Zwitserland kunt u in veel winkels gewoon pinnen, in de wat kleinere zaakjes zal dat niet altijd het verhaal zijn. Ondanks dat Zwitserland bekend staat om zijn horloges, worden er ook veel geïmporteerd. Vooral uit goedkopere landen zoals China. Als u een authentiek Zwitsers horloge wilt aanschaffen, doe dan goed onderzoek. Ook Zwitserse chocola is vrij bekend. Zelfs de wat goedkopere chocola is alsnog van prima kwaliteit. Overigens zijn vrijwel alle winkels gesloten op zondag, omdat het dan verboden is om te werken. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen.

Weer

Zwitserland heeft een reputatie als koud land, maar zeker zomers valt dat reuze mee. ‘s Winters valt er redelijk wat sneeuw, zeker in de bergen. In de zomer kan het warm worden, zeker in de zuidelijke regio’s. Het kan hier zelfs mediterraan aanvoelen. In de berggebieden valt veel regen, omdat de depressies door de bergen omhoog gestuwd worden.

Transport en vervoer

Het Zwitserse openbaar vervoer is vrij goed geregeld. Over het algemeen is het efficiënt, op tijd en schoon. Onder het openbaar vervoer worden trams, bussen, metro’s, treinen, boten en zelfs kabelbanen gerekend. U kunt hiervoor steeds kaartjes kopen die overal geldig zijn, maar als u dit regelmatig doet, kan het voordeliger zijn om voordeelpassen te halen. De expats die er wonen kiezen Zwitserland als 2e in de categorie ‘Travel & Transport’.

Nederlandse verenigingen

Er zijn een aantal Nederlandse verenigingen aanwezig in Zwitserland. Vooral in de grotere steden zijn ze te vinden, dus afhankelijk van waar u gaat wonen moet u zich hier zelf even in verdiepen. Als u lid wordt van een Nederlandse vereniging kunt u daar natuurlijk contacten leggen met andere Nederlanders, maar ook sportieve en culturele evenementen bijwonen zoals Koningsborrels, golftoernooien en concerten. Zo komt u dus ook in contact met uw omgeving.  Er zijn evenementen voor elke leeftijdscategorie. 

Sport

Menig voetbalkenner weet dat het hoofkantoor van de FIFA in Zurich staat. In Zwitserland wordt dan ook veel gevoetbald. Een andere erg populaire sport is ijshockey, de hoofdorganisatie van het wereldwijde ijshockey (IIHF) is ook in Zurich gevestigd. Daarnaast wordt er ook veel geskied en gesnowboard, gewandeld en gefietst. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het mooie berglandschap van Zwitserland.

Alcoholische dranken

In Zwitserland is het algemeen geaccepteerd om te drinken na werktijd en in weekenden. Er zijn verschillende biermerken te koop, tegenwoordig krijgen de grote bekende bierbrouwerijen steeds meer concurrentie van kleine lokale brouwerijen. Wijn wordt echter nog vaker gedronken dan bier, en dan voornamelijk Zwitserse wijn. Zwitserse wijn wordt zelden internationaal geprezen, maar toch moet het niet onderschat worden. Daarnaast is er een verscheidenheid aan sterke drank. Om sterke alcoholische dranken te nuttigen moet je 18 jaar, voor wijn en bier is de minimumleeftijd 16 jaar.

Weetjes

  • Zwitserland is één van de twee landen met een vierkante vlag, de andere is Vaticaanstad.
  • Fooien hoeven niet gegeven te worden. Over het algemeen wordt er al zo’n 15% extra gerekend door het horecabedrijf zelf. Echter mag u hier altijd nog wat aan toevoegen.
  • Mannen in Zwitserland hebben de hoogste levensverwachting van allemaal, met 81,3 jaar in 2015.
  • De officiële naam van Zwitserland wordt in het Latijn genoemd, zodat geen van de 4 officiële landstalen benadeeld wordt. De Latijnse naam van Zwitserland is Confoederatio Helvetica, hier komt ook de afkorting CH vandaan.
  • De langste tunnel ter wereld ligt in Zwitserland, het is de Gotthard tunnel.
DE-HAAN_MARTINA_4677-Website-250x250px
Martina Ruiter

Heeft u vragen? Onze ervaren specialist is u graag van dienst.

Bel mij op +31 78 69 20 333 of stuur me een .