de-haan-245-jaar stempel
De Haan
1970 bekijk de beoordelingen
9.3

Roparun voor het leven

cathy_schouten_233804

Tijdens het pinksterweekend zal een aantal medewerkers van De Haan Verhuizingen deelnemen aan de Roparun. Een bijzondere estafette-loop waarbij geld in wordt gezameld voor mensen met kanker. De deelnemers lopen van Parijs naar Rotterdam. Een bijzondere loop, waar veel voorbereiding en emotie bij komt kijken.

Roparun
Wat houdt die Roparun ook alweer in? De Roparun is een estafetteloop die wordt gehouden tussen Rotterdam en Parijs. In het pinksterweekend van zaterdagmiddag tot en met maandagmiddag, leggen de deelnemers een afstand van circa 520 kilometer af. Non-stop, 24/7, oftewel dag en nacht. Tot 2004 liepen de deelnemers van de Roparun van Rotterdam naar Parijs (vandaar de naam) maar dat bleek niet handig. Sindsdien finishen de lopers op de Coolsingel in Rotterdam. Er is een maximum capaciteit van 275 teams op het parcours en al gauw bleken er veel meer lopers deel te willen nemen. Daarom wordt vanaf 2012 een tweede run georganiseerd vanuit Hamburg, die parallel loopt aan de Parijs-Rotterdam route, en na een even groot aantal kilometers eveneens finisht op de Coolsingel.

Tachtig kilometer lopen
Na de start op zaterdagmiddag loopt iedere loper afwisselend 60 tot 80 kilometer in het totaal. Omgerekend loopt een deelnemer zo’n 20 tot 25 kilometer per keer. Tussendoor zijn rustmomenten ingebouwd en kan er worden geslapen of gegeten in de vrachtwagen. Opvallend is dat de lopers van de Roparun afwisselend stukken lopen van ongeveer 2 kilometer, met als doel het tempo zo hoog mogelijk te houden. Voor een loper is dit heel zwaar, er moet namelijk continue optimaal worden gepresteerd. Zowel voor als achter de loper is er een fietser aanwezig, die in tegenstelling tot de lopers wel het traject van 60 tot 80 kilometer achter elkaar fietsen. Het tempo ligt voor de fietsers relatief laag, wat het pittig maakt om zo lang op een zadel te zitten. De navigator en de chauffeur van het parcoursbusje maken het team compleet. Deze laatsten hebben eveneens een belangrijke taak binnen het geheel. Op de smalle wegen in Frankrijk moeten zij immers continue improviseren en de juiste plekken vinden waar lopers elkaar zo snel mogelijk af kunnen wisselen. 

Leven toevoegen aan de dagen
De gehele opbrengst van de Roparun komt ten goede aan mensen met kanker. De focus ligt hierbij niet zo zeer op onderzoek. Het motto van de loop is ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Als team moet je bij aanmelding al een minimum bedrag neerleggen om überhaupt deel te kunnen nemen. Hier wordt vervoer, eten en andere benodigdheden van bekostigd. Op deze manier komt al het opgehaalde sponsorgeld daadwerkelijk ten goede aan het doel van de Roparun.

Onder de indruk van de Roparun
De Haan is heel trots op de medewerkers die deelnemen en zich inzetten voor dit goede doel. Madeline van der Rhee (Costomer Service bij De Haan) loopt in 2016 voor het eerst mee met team 20 ‘Help een mens’ nadat zij afgelopen jaar werd gegrepen door het Roparun virus. Madeline: “Vorig jaar mocht ik met Arend en zijn vrouw Margreet, mee naar een sponsordiner op het Albeda Collega voor de Roparun. De Haan Verhuizingen sponsorde toen al een aantal teams in de vorm van vrachtwagens en aantal van mijn collega’s deden als chauffeur mee aan de Roparun. Ik was destijds net begonnen met hardlopen en had mijn eerste marathon achter de rug. Tijdens dit diner raakte ik onder de indruk en heb spontaan mijn kaartje gegeven aan de team captain. Er viel geen loper uit, maar al snel werd ik wel benaderd met de vraag of ik als chauffeur wilde deelnemen. Ik had weinig ervaring met in het buitenland rijden en vond het heel spannend. Toch heb ik ja gezegd. Het bleek een ervaring om nooit te vergeten.”

Dit jaar werd Madeline wel gevraagd als loper, een uitdaging die ze met veel plezier aan ging. “Wat mij het meest is bijgebleven van vorig jaar, was onze aankomst in Rotterdam. Het parcours leidt eerst langs de Daniel den Hoed kliniek (een kliniek waar mensen worden behandelt voor kanker) waar veel zieke mensen ons aan de kant van de weg aanmoedigen. Als je dit ziet breek je wel even, alle emoties komen los. Je hebt met het hele team gewerkt aan een top prestatie. Het laatste stuk lopen we dan ook gezamenlijk over de Coolsingel. Het doet zo goed om al dat publiek aan de kant van de weg te zien. Je voelt je gedragen.”

Voorbereidingen
“Ik ben nog volop in voorbereiding. De afgelopen tijd heb ik veel interval trainingen gedaan, het is belangrijk dat ik heel snel korte afstanden kan lopen. Dit natuurlijk naast mijn reguliere trainingen. Alle lopers van team 20 lopen tevens de Marathon Rotterdam mee. Onlangs hebben we een gezamenlijke trainingsloop door de Alblasserwaard gelopen, waarmee we finishten bij De Haan.” Op de vraag of ze gespannen is voor de Roparun antwoordt Madeline: “Ik voel een gezonde spanning. Natuurlijk ben ik niet gewend om te lopen in het donker en al helemaal niet op de slecht onderhouden binnenlandse wegen van Frankrijk, maar ik ben vol vertrouwen. Je loopt met een team, we helpen elkaar. Het is echt een unieke ervaring.” 

Moeilijke momenten
Op moeilijke momenten tijdens het hardlopen denkt Madeline aan oud-collega Jan. Hij overleed een aantal jaar geleden aan kanker. Madeline had een bijzondere band met hem. “In het laatste stadium van zijn ziekte hebben wij met alle collega’s een speciale middag bij De Haan voor hem georganiseerd. Dit was heel mooi en bijzonder. Het deed me beseffen hoeveel zo’n gebaar kan betekenen voor iemand die zo ziek is. Als ik aan hem denk weet ik weer waarvoor ik loop, waarom het zo belangrijk is om geld op te halen voor dit goede doel.”

De Haan represented
Madeline is niet de enige die haar steentje bijdraagt aan de Roparun. Ook collega’s Martijn, Henk en Frank leveren een bijdrage en zijn als chauffeur aan de loop verbonden. Chauffeur Martijn rijdt de vrachtwagen voor team Boskalis: “Ik doe echt mee aan de Roparun voor het goede doel. Ik ondersteun dit van harte en vind het erg belangrijk dat er veel geld voor wordt ingezameld. Daarnaast is het sociale aspect leuk, het is een prachtige ervaring om dit met een team mee te maken. Het is onderling supergezellig en we delen veel.” 

Sponsoring
Tijdens het laatste deel van de loop, op de Coolsingel, gaan de vlaggen met namen van de sponsoren trots de lucht in. “Zonder deze sponsoren geen inkomsten en geen Roparun,” legt Madeline uit. De Haan Verhuizingen sponsort drie teams van de Roparun, twee teams rijden met een vrachtwagen van het bedrijf en één team met een parcoursbusje.

Arend Reijm vertelt: “Wij vinden dat ons bedrijf een positieve rol moet spelen in de maatschappij. Helaas heeft de maatschappij te maken met deze rotziekte. Als wij een bijdrage kunnen leveren aan zo’n goed doel, het leven van mensen met kanker iets prettiger maken, doen wij dat uiteraard graag. De betrokkenheid binnen De Haan sijpelt door, heel bijzonder om te zien. Vorig jaar ben ik zelf aanwezig geweest bij de aankomst van de lopers op de Coolsingel. Ik was uitermate trots, dat begrijp je.”

De 25e editie van de Roparun vindt van 14 tot en met 16 mei 2016 plaats.

Madeline, Henk, Frank en Martijn: namens heel De Haan Verhuizingen ontzettend veel succes gewenst. We zijn heel trots op jullie.

Zet ‘m op!

st