de-haan-245-jaar stempel

Wonen in Frankrijk: Zo kan dat er voor u uitzien

Wonen in Frankrijk _ De Haan

Frankrijk blijft een favoriet land als vakantiebestemming onder Nederlanders. Speelt u steeds vaker met de gedachte: wil ik misschien (permanent) in Frankrijk  wonen? In dat geval wilt u dit blog over wat er allemaal komt kijken bij wonen in Frankrijk wellicht lezen. In dat geval wilt u dit blog over wat er allemaal komt kijken bij wonen in Frankrijk wellicht lezen. 
Misschien worden dromen om te verhuizen naar Frankrijk ook voor u steeds werkelijker.

Permanent wonen in Frankrijk

Als EU-burger heeft u het recht in Franrijk te leven. Als u meer dan 8 maanden in Frankrijk verblijft in een periode van één jaar, wordt dit door de Nederlandse overheid gezien als permanent wonen in Frankrijk. De Basisregistratie Personen (BRP) vraagt u in dit geval zich uit te schrijven in Nederland. U woont dan permanent in Frankrijk. Houdt er rekening mee dat als u daadwerkelijk permanent in Frankrijk wil wonen, u zich ook moet inschrijven bij het gemeentehuis van de plaats in Frankrijk waar u woont.

Overigens wordt voor het openen van een bankrekening in Frankrijk veelal niet gewerkt met een inschrijvingsbewijs van de gemeente, maar veelal met een 'justificatif de domicile'. Dit is de rekening van ofwel gas, water of licht waarmee u indirect eigenlijk aantoont dat u permanent in Frankrijk woont.

Tijdelijk wonen in Frankrijk

U vraagt zich misschien af: kan ik als Nederlander ook tijdelijk wonen in Frankrijk? Met een geldig paspoort waaruit blijkt dat u een burger uit de EU bent, kan dat voor een verblijf van maximaal drie maanden. Dit wordt gezien als tijdelijk wonen in Frankrijk. Bijvoorbeeld met een vakantiewoning die u gebruikt om tijdelijk in Frankrijk te wonen.

Nederlanders wonend in Frankrijk

Frankrijk is een geliefd land voor Nederlanders om tijdelijk te wonen op een droomplekje, te overwinteren of (semi)permanent in Frankrijk te wonen in een tweede (vakantie)huis. Nederlands die in Frankrijk wonen noemen de natuur, rust en ruimte vaak als reden. Hoeveel Nederlanders er precies in Frankrijk wonen in 2024 is bij ons niet bekend. Onder pensioenmigranten, in de volksmond ook wel ‘pensionado’s’ genoemd, is Frankrijk zeker geliefd. Veel Nederlanders wonen in Aquitaine, een regio in Zuidwest Frankrijk. Daarnaast is Zuid-Vendée een hippe regio waar ook veel zonne-uren zijn. Perfect wanneer u als Nederlander wilt wonen in Frankrijk voor het klimaat.

Verschillende regio's in Frankrijk om te wonen

We hebben een eigen selectie gemaakt (subjectief, niet uitputtend en in willekeurige volgorde) van de beste regio's om te wonen in Frankrijk:

1.   Côte d'Azur

Gelegen tussen de bergen van de Alpen en de blauwe zee aan de Franse Rivièra is barokstad Nice één van de mooiere plekken in Frankrijk om te settelen. Het historische centrum en de stranden vormen een perfecte combinatie. Ook is er van alles te doen. Wanneer u gaat settelen in Nice is er binnen deze diversiteit voor iedereen altijd wel iets om te genieten. Wel is het behoorlijk prijzig vergeleken met Nederland.
Cocktails en gezien worden, jachthavens en luxe zeiljachten. Wie zou niet Saint-Tropez kiezen als chique plek om te settelen in Frankrijk? Naast vooral het warme klimaat, waardoor je er ook in de wintermaanden lekker met een zonnebril op kunt lopen, is het er altijd een bruisend komen en gaan. 

2.   Provence

Wie liever in steden woont met meer natuurschoon om zich heen, zal zich wellicht in de keuze van de charmante Provence als mooiste plek om te settelen in Frankrijk kunnen vinden.
Avignon met zijn cultuurfestival, het kleine dorp Gordes met haar prachtige kasteel, plekken rondom de indrukwekkende Verdon of het historische Arles behoren zeker tot de mooiste plekken om te wonen in Frankrijk. 

3.   Aquitaine

Gelegen in het Zuidwesten van Frankrijk omvat de Aquitaine regio in Frankrijk o.a. de departementen Dordogne (het middeleeuwse Sarlat is prachtig!), Gironde, Landes met zijn dennenbossen, Lot-et-Garonne en de Pyrénées-Atlantiques.
Keuze ten overvloede aan mooie rustige dorpjes en steden als bijvoorbeeld Bordeaux, Mont-de-Marsan of het schilderachtig Pujols om daar te wonen in Frankrijk. Houdt u van hoge golven en een heerlijk strand om van te genieten, dan is de drukbezochte badplaats Biarritz ook zeker een overweging waard als mooiste plek voor wonen in Frankrijk. 

4.   Vendée

Op zoek naar een veelzijdige regio in Frankrijk om te wonen? Wellicht is dan het zuiden van de Vendée een overweging waard. Toeristisch Les Sables-d’Olonne, La Rochelle, havenstad Nantes of La Roche -sur-Yon kunnen de ideale plek vormen om te wonen in Frankrijk, mede omdat het er minder warm is dan in het Zuiden van Frankrijk. 

5.   Normandië

Het kleine schiereiland Mont Saint-Michel is vaak het eerste wat mensen noemen als zij denken aan de mooiste plek in Normandië. Daar settelen is vrijwel onmogelijk, dus welke plekken dingen mee naar de mooiste plekken om te wonen in Frankrijk? Zeker niet havenstad Le Havre, wel Normandië’s ruige kliffen en de schattige badplaatsen zoals o.a. Rouen en Honfleur. Smul van sint-jakobsschelpen, mosselen of oesters, die typisch zijn voor de Normandische keuken. Hopelijk nog een zonnetje erbij en u kunt genieten van wonen in Frankrijk! 

6.   Parijs

Hoofstad Parijs is wellicht niet de mooiste, vriendelijkste en goedkoopste plek om te settelen. Toch trekt Parijs mensen aan vanwege het culturele leven en de talloze uitgaansmogelijkheden. Wanneer dit u aanspreekt is verhuizen naar Parijs een mogelijkheid. Fijn dicht bij Nederland ook. 

Wonen en werken in Frankrijk

Als Nederlander heeft u geen visum of werkvergunning nodig als u in Frankrijk werkt. Overweegt u wonen en werken in Frankrijk? Houdt er dan rekening mee dat u niet te maken krijgt met 1 instantie zoals wij dat kennen van de Kamer van Koophandel in Nederland om uw startende onderneming in Frankrijk in te schrijven bij de Franse overheid. Inschrijving hangt af van de vastgestelde activiteit wanneer u gaat werken in Frankrijk. Er zijn in Frankrijk maar liefst zes(!) verschillende inschrijfinstanties. Het resultaat is het SIRET-nummer, vergelijkbaar met uw KvK-nummer in Nederland.

Woont u in Frankrijk en ontvangt u inkomsten uit Nederland? Of werkt en woont u in Frankrijk voor een Nederlands bedrijf? Voorkom twee keer belasting betalen over uw loon. Of Frankrijk of Nederland belasting heft, is vastgelegd in de 183-dagenregeling. Ons advies: vraag terzake deskundige informatie aan.

Een huis kopen in Frankrijk

De huizenmarkt in Frankrijk wordt vaak als ondoorzichtig omschreven. Bereid u goed voor op wonen en kopen in Frankrijk. Het aankoopproces van een huis in Frankrijk kan complex zijn, met specifieke regels, eigendomsrechten, belastingen en kosten die verschillen van die in Nederland. Schakel een makelaar en/of juridisch adviseur in die hiermee bekend is.

Het Franse aankoopproces is formeel en volgt een aantal vaste stappen:

  1. Voorcontract: U tekent een voorlopig koopcontract, het 'Compromis de Vente', dat de verkoopdetails bevat.
  2. Bedenktijd: Na ondertekening heeft u 10 dagen bedenktijd om van de koop af te zien.
  3. Financiering: Regel de financiering, bijvoorbeeld via een hypotheek.
  4. Akte van Overdracht: Nadat alle voorwaarden zijn vervuld, wordt de definitieve akte, de 'Acte de Vente', ondertekend bij de notaris, waarmee de eigendomsoverdracht officieel wordt.

Uw sociale voorzieningen in Frankrijk

Als u overweegt te verhuizen naar Frankrijk, is het slim om informatie op te vragen bij het Zorginstituut Nederland over hoe u uw Nederlandse zorgverzekering kunt behouden. Voor uw gezinsleden kunt u een particuliere verzekering afsluiten. Als u langdurig in Frankrijk woont, kunt u ook uw ziektekosten daar regelen.

De gezondheidszorg in Frankrijk is voor iedereen toegankelijk: iedereen heeft recht op medische zorg. De kosten worden gedekt via een bijdrage van je werkgever (tot 6% van je salaris per maand) of door het afsluiten van een basisverzekering via het overheidsziekenfonds. Veel Fransen kiezen daarnaast voor een aanvullende verzekering, die doorgaans betaalbaar is.

In de wereldwijde international living's retirement index (2023) staat Frankrijk op de negende plaats in de top tien. Gaat u wonen in Frankrijk met een pensioen uit Nederland? U heeft recht op een AOW-toeslag als u verhuist naar een land binnen de EU, waaronder dus ook wonen in Frankrijk met AOW. Waarschijnlijk betaalt u in Frankrijk belasting over uw pensioen als u daar woont. Informeer naar vrijstelling bij de Belastingdienst.

Geïnspireerd? Wonen in Frankrijk nu doorzetten?

Dan neemt De Haan Verhuizingen graag met zorg en aandacht de verhuizing voor u uit handen. Wij snappen de bureaucratie ter plekke en onze doorgewinterde partners in Frankrijk kunnen hier uitstekend mee omgaan.

Vraag prijsindicatie aan