de-haan-245-jaar stempel

How to deal with a culture shock

Verhuizen naar Peru Cultuur

Een cultuurshock is het gevoel van desoriëntatie en ongemak dat ontstaat wanneer iemand zich in een nieuwe en onbekende cultuur bevindt.

Omgaan met een cultuurshock volgens de experts

Het is de ervaring van experts dat het belangrijk is om is om deze cultuurshock te herkennen. Een cultuurshock kan bijvoorbeeld optreden als u verhuist naar een ander land. U komt in contact met een cultuur die aanzienlijk verschilt van uw eigen cultuur. 

Zo herkent u een cultuurshock 

U herkent een cultuurshock al een beetje wanneer u op reis gaat. Het eten en drinken plus de taal zijn anders en u voelt zich onbegrepen. Een ander cultuurshockvoorbeeld is de verschillende manier waarop mensen met elkaar omgaan en de andere beleefdheidsregels die gelden. U kunt zich daardoor buitengesloten voelen en een veranderde werkethiek of dynamiek binnen het gezin ervaren. Een cultuurshock kan zich bijvoorbeeld uiten in symptomen zoals heimwee, verwarring, gevoelens van frustratie of zelfs depressie.

Dit zijn de verschillende cultuurshock fases

Naast het herkennen van een cultuurshock, aan de hand van bovenstaande cultuurshockvoorbeelden, is het van belang dat u zich realiseert dat het gelukkig slechts een tijdelijke fase is waar u doorheen moet komen.

Om u hierbij te helpen, hebben wij de vijf cultuurshock fases beschreven met tips om deze fase goed door te komen. Zodat u zich snel weer thuis voelt op uw nieuwe bestemming.

Gratis E-book: omgaan met een cultuurshock

Cultuurshock fase 1: De honeymoon fase

Tijdens een honeymoon bent u tot over uw oren verliefd en kun u geen enkel minpunt aan uw nieuwe partner ontdekken. Zo gaat het vaak ook bij een internationale verhuizing. U bent net gearriveerd in het nieuwe thuisland, u zit vol enthousiasme en plannen. Alles is op dat moment leuk: uw nieuwe huis, de mensen, de omgeving, het werk, het eten etc. Deze fase duurt meestal wel enkele weken.

To do: Niks, behalve genieten van alle nieuwe ervaringen!

Cultuurshock fase 2: Afwijzingsfase

De eerste barsten in uw liefde voor uw nieuwe thuisland verschijnen tijdens deze fase. Langzaam, maar zeker komen er steeds meer verschillen met thuis aan het licht. Hoewel u het niet wilt toegeven, begint u zich aan deze verschillen te ergeren. Deze fase kan voelen als een eeuwigheid maar in werkelijkheid duurt de afwijzingsfase vaak maar een paar weken tot een paar maanden.

To do: Hoe moeilijk het ook is, accepteer dat de dingen nu eenmaal anders gaan in uw nieuwe thuisland. Als u blijft vergelijken met thuis, dan wordt de heimwee alleen maar groter. Stel uw (te hoge) verwachtingen van dit nieuwe thuisland waar nodig bij, om teleurstelling te voorkomen.

Cultuurshock fase 3: Globale aanpassingsfase

Hoewel er nog steeds kleine dingen zijn die u ergeren, begint u zich steeds meer thuis te voelen. Aanpassen aan het alledaagse leven kost u steeds minder moeite. Maar ondanks alles voelt u zich toch nog een buitenstaander.

To do: Leg de lat niet te hoog voor uzelf. Accepteer dat het tijd kost om volledig te integreren en gun uzelf voldoende tijd hiervoor.

Cultuurshock fase 4: Diepgaande aanpassingsfase

Na alle eerdere frustraties voelt u zich eindelijk goed gesetteld in uw nieuwe omgeving. Maar op bepaalde momenten knaagt er toch iets. Vooral door frustraties merkt u weer die culturele verschillen op en het maakt u van slag. U doet zo hard uw best om deze verschillen te accepteren. Maar soms verlangt u weer naar hoe het er thuis aan toe gaat.

To do: Hoewel het gemakkelijker is om boos te worden in bepaalde situaties, is het tijdens deze fase goed om eens te onderzoeken waarom de locals zich op deze manier gedragen. Realiseer u dat uw oude cultuur niet universeel is en dat deze ook minder goede kanten heeft. Verwacht vooral ook niet dat de locals zich aan u zullen aanpassen.

Cultuurshock fase 5: Aanpassingsfase

Eindelijk, de storm is gaan liggen en u bent aangekomen in de laatste fase van de cultuurshock. Tijdens deze fase voelt u zich echt onderdeel van uw nieuwe cultuur en u heeft zelfs bepaalde gewoontes en gedragingen overgenomen.

To do: niets. Gewoon genieten van het leven van iedere dag en u blijven verwonderen. Verwonderen over de mooie verschillen die er op deze wereldbol zijn.

Conclusie

Hoe moeilijk het soms ook lijkt, realiseer u altijd dat het slechts een fase is en dat deze voorbij gaat. Een cultuurshock is heel gebruikelijk en overkomt de beste onder ons. Hoewel de fases chronologisch zijn opgesomd, kan het ook zijn dat u heen en weer blijft gaan tussen bepaalde fases. Ook dit is heel normaal en wordt door veel expats ervaren. Lukt het u niet om de fases te doorlopen en krijgt u fysiek of mentaal toch teveel last? Raadpleeg dan altijd een arts of therapeut wanneer u een cultuurshock doormaakt om het proces te vergemakkelijken. Zij helpen u hier graag en goed mee.

ebook culture shock

Free e-book
How to deal with a culture shock

International relocation requires adaptability of you and your family. Experts give tips about the 5 stages in a culture shock, so you are well prepared.

SEND ME THIS FREE EBOOK